Bata, een begrip

» Geplaatst door op 9 mei 2011 in Hardlopen | 2 reacties

Ook dit jaar kon ik in het batavierenteam van de UM/HsZuyd meedoen. Vorig jaar waren we maar op kleine afstand van het podium, dus dat was dit jaar toch wel het doel. Ik mocht wederom in de nachtploeg lopen, 8e etappe die ik ook al eens voor het team van MSV Pulse liep.

Dat betekend ruim op tijd al in Nijmegen zijn, wachten tot we naar de uni-controle kunnen, pardoes ook nog live op de bata-radio geïnterviewd worden en om 1:00 eindelijk met het team van start gaan. Voor mij is het natuurlijk lang wachten maar de spanning wordt per etappe opgebouwd. Bij de wisselpunten is het al goed sfeer proeven en zie ik weer wat voor een geweldige wedstrijd dit is. We vernemen dat we na een paar etappes op de 6e plek lopen.

Om 4:15 mag ik dan eindelijk vertrekken. Na een iets te snelle 1e Km liep ik daarna op het tempo van 3:45 per Km. Af en toe een seconde meer of minder, maar het bleef constant en het voelde goed. Onze vaste fietser Daniël, die weer de hele 175 Km meedeed, ondersteunde me goed en had gelukkig ook water bij zich. Mijn etappe was voornamelijk oersaai. Ik heb de meeste tijd rechtdoor gelopen in het dorp Ulft, maar aan het einde loop ik een prachtig open gebied in waar de zon nog net niet opkomt en ik een riviertje kruis. Het is er doodstil en de laatste Km kan ik nog een versnelling eruit persen. Na 29:43 heb ik de 8,1 Km voltooid.

Daarna gaan we naar het eindpunt voor ons waar we met de bus naar Enschede worden gebracht. Daar moet ik nog mijn tent opzetten, luchtbed opblazen en douchen. Om 8:00 kan ik eindelijk gaan slapen, wat natuurlijk niet lukt. Na 2 uur draaien drijf ik om 10:00 mijn snikhete tent uit. Die middag is het vooral slenteren in de zon, wat eten en drinken, relaxen en bijkomen. Ik hoef toch niet meer te lopen en kan uitrusten voor het feest ’s avonds.

Ware het niet dat ik de mensen van Pulse tegenkwam en Yves me vroeg of ik bij hun de slotetappe wou lopen. Gezien dat het meest geweldige moet zijn van de Bata kon ik dat natuurlijk niet afslaan. Toch maar proberen nog wat te slapen (wat wederom geen succes was) en genoeg drinken. Na een koude douche was ik toch nog redelijk wakker.

Na een ‘warming’-up (het was snikheet) op de Markt in Enschede vertrokken de heren om 17:30 voor de laatste etappe van 7,1 Km. Veel mensen vertrokken snoeihard en ik probeerde na een snelle Km het tempo wat te temperen. Vooraf mikte ik op 15 per uur, maar het ging zoals in de nacht zo rond de 16 per uur en het voelde wel goed. Gelukkig was hier en daar een extra waterpost neergezet wat in deze hitte natuurlijk noodzakelijk is. Na 4 Km kon ik iets versnellen en ik raapte nu de nodige geparkeerde mensen op die te hard waren gestart.

Nu begon het feest. De balkons van de flats stonden vol met studenten en hier en daar kwam er van de bovenste verdieping een flinke waterstraal naar beneden. Ik liep de campus op en in de verte kon je al de speaker horen. Naast de sportvelden stonden al heel veel mensen die compleet uit hun dak gingen (met het nodige bier). De wind stond hier pal van voren, maar ik liep een gat dicht naar een boomlange kerel. Die kwam goed van pas en ik bleef dan ook even plakken. Na de bocht versnelde ik en was ik hem zo kwijt. De smalle doorgangen richting de baan waren schitterend en naast de baan stond het helemaal vol. Herinnering van de Venloop kwam weer naar boven, ware het niet dat ik hier wél nog hard kon lopen en er vol van kon genieten. Heb er nog kippenvel van 😀 .

Ik kwam in 25:38 binnen met een laatste Km van 3:27! Het was een geweldige ervaring en het grote bata-eindfeest was weer een fijne afsluiting (zonder veel slaap achteraf natuurlijk). Zondag (en maandag) was ik dan ook doodop maar dat was het zeker waard.

Uiteindelijk zijn we met het uni-team 5e geworden maar we waren er weer dichtbij. Alle organisaties en vrijwilligers wederom bedankt!

Muziek: Foo Fighters – All my life

WedstrijdBatavierenrace
Datum07-05-2011
Afstand8,10
Uitslag00:29:43
Km/u16,35
/Km3:40
Deelnemers307
Plaats10
Categorie4
WedstrijdBatavierenrace
Datum07-05-2011
Afstand7,10
Uitslag00:25:38
Km/u16,62
/Km3:37
Deelnemers319
Plaats32
Categorie24

2 reacties

 1. Yo Frietsje,
  Netjes gelaope, maan! Iech had duch beij de lèste etappe nog gezeen, mèh de waors alweer langs veur dat iech duch kos aonmoedigen.. 😛
  Ver zien us!
  Tom

 2. Yo, daanke Tumke 😀
  De moos inderdaad snel zien he 😉

  Diech ouch klasse gelaope! Geiste t noe volhouwe? Vaan niks naor 12 per oor zuut d’r good oet huur!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Met een goed humeur het jaar uit « Franksoeters.nl - [...] wedstrijd: Slotetappe Batavierenrace (7.1km | 25:38 | 16.62 km/u | [...]