Batavierenrace weer overleefd!

» Geplaatst door op 2 mei 2012 in Hardlopen | 1 reactie

Batavierenrace finish Uros slotetappe

Een van de jaarlijkse hoogtepunten, de Batavierenrace. Studentenestafette van 175 Km tussen Nijmegen en Enschede. Dit jaar was ik ploegleider van team UM/HZuyd, uitkomende in de aparte Universiteitscompetitie. Daardoor had ik in de weken vooraf en vooral tijdens het weekend veel te regelen en te organiseren, maar uiteindelijk is alles op zijn pootjes terecht gekomen.

Ik liep zelf ook mee in de nacht, etappe 5. Deze begon voor mij om half 3 in het Duitse Rindern. Ik stond bij het wisselpunt te wachten en ik zag daar het eerste oranje (Universiteitscompetitie) hesje aankomen. Shit, het was van Eindhoven. Daarna hoorde ik ook ons nummer maar door de lampen kon ik slecht zien of wij het ook echt waren. Op goed geluk schreeuwde ik Bart zijn naam en nam het hesje over, inderdaad de goeie. Al snel bleek dat we met 4 man van de UC vlak bij elkaar liepen, een halve minuut daarvoor een 5e persoon.

Finish batavierenrace etappe 5Een loper van Wageningen haalde me heel hard in maar moest later toch temporiseren, ik kon een heel stuk in zijn kielzog meeliften. We haalde de Amsterdamse loper bij en vlak voor ons liep iemand van Twente. Het tempo lag op 16,5 en ik voelde mij goed. Op de een of andere manier zat ik met de afstand van 7,6 Km in mijn hoofd, terwijl het er 8,1 waren. Na 6 Km was ik aan het wachten om weg te lopen, ware het niet dat de Wageninger me net voor was. Ik sprong mee en de Amsterdammer moest er af. Even later besloot ik nog een keer te versnellen in de hoop nog iemand te pakken.

De lampjes van de finish zag ik al in de verte, maar ik merkte dat de etappe een stuk langer was. Ik was op en kon de laatste 400 meter niet doortrekken. Helaas moest ik ze dus enkele seconden laten gaan, maar het zou de rest van de nacht nog heel spannend blijven. Na 29:09 kwam ik binnen, snelst gelopen wedstrijd met 16.67 Km/u 🙂

Het zou de bata niet zijn of ik zou nog een 2 etappe lopen. Ditmaal voor Uros waar Jos helaas met een blessure moest afhaken voor de slotetappe. Gezien mijn ‘zeg nooit nee tegen de slotetappe’ instelling wilde ik hem lopen. Ik zou ook nog wat voor Stefan kunnen betekenen die slotloper was voor het universiteitsteam.

Om 17:30 klonk het startschot op de Oude Markt in Enschede. Mijn benen voelde slecht aan en ik was moe. Stefan wilde rond de 3:35 lopen maar vertrok keihard. Ik liep zo’n 10 meter achter hem maar kon vanwege mijn benen niet versnellen. Na 3 Km moest hij het tempo wat laten zakken en kon ik bij hem komen. We liepen nu met een groepje mee, maar Stefan hing aan het elastiek. Ik liet het groepje lopen en nam hem weer op sleeptouw. Hij leefde weer op en nam weer de kop. Toen we de campus opkwamen liepen we samen met een loper van Tilburg. Ik hoopte dat Stefan die kon pakken en besloot het tempo op te voeren.

Er was een klein gaatje, maar het scheelde niet veel. De baan opkomen was weer geweldig, met het geweldige support van het Uros kamp in de bocht. Prompt vergat ik de vlag aan te nemen, maar vlak achter mij was het Stefan die hem pakte. Hij had nog een mooie eindsprint in de benen en kwam vlak voor me binnen. Met 25:03 was ik een dikke halve minuut sneller dan vorig jaar. Hoewel ik twijfel over de exacte afstand heb ik in de uitslag voor het eerst sneller dan 17 per uur gelopen!

Al met al weer een geweldig weekend, bedankt iedereen!

Muziek: Radiohead – Codex

WedstrijdBatavierenrace
Datum28-04-2012
Afstand8,10
Uitslag00:29:09
Km/u16,67
/Km3:36
Deelnemers340
Plaats7
Categorie5
WedstrijdBatavierenrace
Datum28-04-2012
Afstand7,10
Uitslag00:25:03
Km/u17,01
/Km3:32
Deelnemers345
Plaats23
Categorie18

1 reactie

  1. Mèh jong wat e tempo, dat haol iech nog neet op de fiets!
    Knap gedoon huur!
    Op nao de marathon…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstcrossen « Franksoeters.nl - [...] wedstrijd: Slotetappe Batavierenrace (7.1km | 25:03 | 17.01 km/u | [...]