Dubbele etappe Batavierenrace

» Geplaatst door op 26 apr 2010 in Hardlopen | 2 reacties

Vorig jaar heb ik voor het eerst de Batavierenrace mogen meemaken. Dit is een estafette van Nijmegen naar Enschede voor studenten, verdeeld over 25 etappes (17 heren, 8 dames). Ook dit jaar zou ik weer etappe 4 (11,2 km) bij het team van MSV Pulse meelopen. Dit is in het nachtblok, wat mij vorige keer erg beviel! Ik kreeg echter ook nog de vraag van het universiteitsteam van de UM/HsZuyd of ik wilde meelopen. De universiteitscompetitie is over het algemeen een stuk serieuzer met de beste lopers. Ik vond het dan ook een eer en uitdaging dat ik daarin mocht meedoen! Dit zou dan wel etappe 3 zijn (7,6 km), de etappe voor die wat ik al zou lopen. Detail: team MSV Pulse zat een startgroep eerder, 20 minuten in te halen dus!

Rond 20:00 was ik met het team van de uni en Uros in Nijmegen, ruim op tijd dus om even van de zon te genieten, wat te eten en om te kleden. De temperatuur zou ’s nachts rond het vriespunt zijn. Toch maar een lange broek aan en een extra shirt. Om 00.30 vertrokken we met een busje naar mijn startpunt voor etappe 3. Daar had ik nog ruim de tijd voor een warming-up. Bij het wachten op de vorige loper zag ik Yves van MSV Pulse binnenkomen, dat verschil was dus al bijna ingehaald. Uiteindelijk zag ik ook het oranje hesje met 172 aankomen en kon ik beginnen om 1:39.

De doelstelling was simpel: ik zou me helemaal leeglopen tijdens deze etappe. Ik mikte op 16 Km/u, de snelheid die ik in september op een platte 10 Km haalde. Ik hoorde mijn horloge piepen na elke Km, maar de tijd kon ik niet goed aflezen. Ik haalde een hoop mensen in maar werd helaas ook ingehaald door oranje hesje. Aanhaken lukte helaas niet, maar het tempo zat er goed in. De temperatuur was lekker en niet te koud. Uiteindelijk kwam ik binnen na 28:34. Een fractie onder de beoogde 16 Km/u :). Nog vol van de adrenaline vergat ik bijna dat ik hierna direct voor MSV Pulse moest gaan lopen. Ik kreeg mijn spullen van het andere team en wenste ze veel succes.

Na 7 minuten zag ik nummertje 137 aankomen, die moest ik hebben! Ik gaf mijn spullen en nam het hesje over. Ik vertrok relatief rustig. Ik had net alles gegeven en moest nu nog 11 Km overbruggen. Het werd een zalige etappe! Ik liep rond de 14 Km/u en de benen voelde nog goed. Het was lekker rustig zo in de nacht op een wat rustiger tempo, even bijkomen. Het werd echter wel een stuk kouder! De 1e 5 Km gingen in 21:30 en ik wist dat de tijd van vorig jaar geen optie meer zou zijn. Ik werd nu wat vaker ingehaald wat natuurlijk niet gek was. Ik moest me wel inhouden om niet te vroeg alweer aan te gaan zetten. De laatste 2 Km’s kon ik dat echter wel en perste ik nog de laatste beetjes eruit. Het werd een tijd van 48:03 (1:38 langzamer t.o.v. vorig jaar), net 14 km/u.

En dan komt het moeilijkste deel: de rest van de nacht overleven. Het was ijskoud en het duurde lang eer dat we bij het eindpunt van de nachtetappes waren. De maag liet goed weten dat hij de afgelegde 18,8 Km niet leuk vond. De zon kwam langzaam op (wat overigens een schitterend gezicht is in de koude ochtend) en uiteindelijk waren we redelijk snel in de bus richting Enschede. Daar kwamen we uitgeteld rond 8:00 aan.

Daarna volgt: niet kunnen slapen, te warme tent, liggen in de zon, last van maag en darmen, allerlei eten, water, bier, douchen, last van maag en darmen, aankomst bekijken, friet met kroket, nog meer bier, groot feest, slechte muziek, te koude tent, korte nachtrust, douchen, eten, opruimen, inpakken, naar huis rijden, LBL kijken!

Het universiteitsteam is uiteindelijk vijfde geworden, klasse! Jos, Kirsten en Yves: bedankt voor de uitstekende organisatie!

WedstrijdBatavierenrace
Datum24-04-2010
Afstand7,60
Uitslag00:28:34
Km/u15,96
/Km3:46
Deelnemers314
Plaats11
Categorie0
WedstrijdBatavierenrace
Datum24-04-2010
Afstand11,20
Uitslag00:48:03
Km/u13,99
/Km4:17
Deelnemers309
Plaats85
Categorie0

2 reacties

  1. boh 🙂 Het klinkt wel cool. Volgend jaar doe ik misschien mee. Dit jaar heb ik nog tijd om te oefenen haha 😀

  2. Volgend jaar staan we op het podium! Goed gelopen!