Heuvelland Marathon vol keuzes

» Geplaatst door op 22 mrt 2019 in Hardlopen | Reacties uitgeschakeld voor Heuvelland Marathon vol keuzes

Limburg, je zal er maar wonen. Een marathon waar lang naar uitgekeken is en die ik natuurlijk niet wil missen.

Een enkele keer is er al een marathon geweest door heel Zuid-Limburg, maar Bearsports besloot om het wel goed aan te pakken. We zijn niet anders van ze gewend. Ik had geen specifieke voorbereiding, maar heb de afgelopen maanden opgebouwd naar langere onverharde wedstrijden en trainingen. Door de intervaltrainingen die ik bij het CBS mee kan doen ging het ook qua snelheid weer iets omhoog.

Met de week voelde ik me sterker, totdat ik een paar dagen na carnaval toch ook ziek werd. Miljaar! Je vreest het ergste, al dat werk en verheugen voor niets? Een dag voor de marathon voel ik me dan eindelijk weer beter…

Vooraf is deze wedstrijd veelbesproken door de keuze van het schoeisel. Op Facebook zijn talloze discussies en meningen; normaal, trail, half, gore-tex, laarzen? Na de verkenningen had ik mijn joker al ingezet op mijn ‘mudclaws’, de enige schoenen met meer profiel die ik heb. Waar ik voorheen niet meer dan 10 kilometers kon maken zonder blaren te krijgen zaten ze afgelopen maanden als gegoten.

Ik was van plan om in korte broek en shirt te lopen, maar gezien het toch best fris is en er een flinke wind staat hou ik mijn jasje aan. Met z’n allen duiken we vanaf het drielandenpunt het bos in. Ik loop rechts aan de rand van het pad om zo hier en daar wat mensen in te halen. Na een paar minuten is het prijs. Een tak zwiept terug en komt hard op mijn oog terecht. Aj, dat doet even flink pijn.

De pijn trekt gelukkig snel weg. Ik probeer rond 5:00 per kilometer te lopen, maar ik kan me niet altijd inhouden. Ik begin vroeg aan mijn gelletjes en drink goed bij de eerste post in Vijlen. Alles voelt nog ontspannen. Ik bereid me voor op het zware stuk tussen 12 en 23 Km met een paar stevige klimmetjes. Onderaan Schweiberg staat een auto langs de weg waaruit klinkt ‘iech bin de kluts kwiet’. Toepasselijk.

Het vooraf benoemde zware stuk vliegt eigenlijk voorbij en ik voel me nog steeds prima. Halverwege na de laatste stevige klim richting Terlinden sluit ik aan bij de Belg Sven. Nu komt het makkelijke gedeelte, maar de wind denkt daar anders over. Kilometers lang hebben we last van de stevige wind, ajaj. Gelukkig hebben Sven en ik door dat je met samenwerken een heel eind komt. We wisselen elkaar goed af, al gaat het bijna mis als ik moet uitwijken voor een muis.

Bij Herkenrade staat de familie en gelukkig gaat het daarna iets bergaf met wind mee. Ook het zonnetje komt nu steeds vaker door. Het voelt nog lekker en het tempo zit er nog aardig op. Sven bekent dat het hem eigenlijk iets te hard gaat, maar hij bedankt me al voor de goede samenwerking. We bereiden ons voor op de laatste pukkel, de Wolfskop.

Even doorbijten en wandelend naar boven harken. Kort maar krachtig. Boven heb ik een aardig gat met Sven. Nog 3 kilometers door het bos tot in Bemelen. Hier ligt veel water maar er is aan de kant nog enigszins een randje over. Het tempo kakt aardig in, de benen zijn steeds leger. Het loopt niet makkelijk hier. Bij de post neem ik de tijd en wacht ik op Sven. Ik denk dat ik hem nog nodig heb…

Nog ‘maar’ 5 kilometer valst plat omlaag vanaf hier, maar het gaat alles behalve makkelijk. Ik moet Sven even laten gaan, maar ook hij wacht even. Allebei hebben we weinig gevoel over in onze koude natte rechtervoeten. Ik heb niet in de gaten dat we qua tempo zo zijn afgezakt, maar het is doorbuffelen nu met alles wat we over hebben. Ook de wind komt hier nog steeds opzetten.

Eindelijk, het sportpark bij de Geusselt. Nu moet ik Sven meeslepen de baan over. Na 3:33 komen we zeer voldaan over de finish.

Daarna is het heerlijk douchen en wachten op zus Monica die dapper haar eerste marathon voltooid op dit parcours! Complimenten voor organisatie Bearsports, zo doe je dit!

Muziek: Eefje de Visser – Wacht

 

WedstrijdHeuvelland Marathon
Datum17-03-2019
Afstand42,20
Uitslag03:33:04
Km/u11,88
/Km5:03
Deelnemers434
Plaats28
Categorie15