Kerst en nieuwjaar, twee klassiekers

» Geplaatst door op 1 jan 2018 in Hardlopen | 1 reactie

Mijn eerste Kerstcross liep ik in 2009, de eerste Sylvesterlauf in 2010. Aan het eind van dit beperkte loopjaar (91 wedstrijdkilometers) is het tijd om ze weer te bezoeken.

Op tweede kerstdag kies ik voor de middelste afstand van 7,2 Km zodat we nog vroeg thuis zijn daarna. Selina loopt daarvoor de korte cross en heeft sinds lange tijd ook weer wat kilometers in de benen. Het is niet zo heel druk, wellicht door het miezerige weer.

Met 100 mensen gaan we van start en al snel trekt het veld uit elkaar. Het is lastig om een geschikt tempo te vinden, halverwege moet ik toch even inhouden. Het parcours is met de vele hellinkjes pittig te noemen en ik heb nog geen macht en snelheid in de benen.

Ik nader heel langzaam de tweede vrouw, na de laatste afdaling heb ik de afstand eindelijk gedicht. Ze heeft het op het laatste gedeelte wat moeilijker dan ik, maar ik vind het wel prima zo. Toch weer wat kilometers meegepikt in deze schitterende omgeving.

Op oudejaarsdag heb ik een hele bups familie meegekregen naar Aken. In 2010 en 2011 liep ik hier ook en het is toch een leuk sfeertje en een fijn tijdstip op deze dag. We gaan met de bus en komen aan op de Markt waar het heel hard waait. We moedigen eerst Selina en Suus aan die de 4,8 Km voor hun rekening nemen.

Een uurtje later sluip ik met Paul, Monica en Paul het startvak in. Ik sta gelukkig redelijk vooraan, want het is goed vol. De wind maakt het wat frisjes, maar een korte broek en t-shirt zijn vandaag prima. Na de start probeer ik me constant achter (bij voorkeur lange) mensen te nestelen. Het is moeilijk om mijn eigen ritme te vinden, ik heb geen idee wat ik nu kan en wat ik kan volhouden.

De eerste kilometers gaan te hard. Zomaar op je oude niveau vertrekken gaat natuurlijk niet. Ik neem iets gas terug en uiteindelijk vormen we met 2 dames en 2 heren een leuk groepje. Na twee ronden loop je al mensen te dubbelen, en zelf wordt ik natuurlijk ook ingehaald door de voorste atleten. Na 4 rondjes zit ik toch wel in een lekker ritme en begin ik me beter te voelen.

Halverwege de laatste ronde neemt de rest van het groepje de stoep, waar ik de bocht wat ruimer neem en op de straat loop. Tijd om afscheid te nemen en het gaspedaal in te trappen. Ik ben ze snel kwijt en probeer er een snelle laatste kilometer eruit te persen. Ik haal veel mensen in, maar kan lastig zien wie ik op een ronde zet en wie niet. Na ruim 43 minuten zit het erop. 5 minuten om eraf te halen in 2018!

Na de finish zie ik Paul voorbij komen voor zijn laatste rondje. Een extra rondje voor mij dus, toch weer 14 kilometer in de benen. We hebben wel een Duits biertje verdiend!

Muziek: Cigarettes After Sex – K

WedstrijdSylvesterlauf
Datum31-12-2017
Afstand10,30
Uitslag00:43:04
Km/u14,35
/Km4:11
Deelnemers793
Plaats64
Categorie15
WedstrijdKerstcross
Datum26-12-2017
Afstand7,20
Uitslag00:34:02
Km/u12,69
/Km4:44
Deelnemers103
Plaats25
Categorie11

1 reactie

  1. Frank,
    Back on Track

    Sjiek is miiech dat.
    Iech wins uch un Gezoond Sportief oetdagend 2018