Maastrichts (vul in)

» Geplaatst door op 14 jun 2023 in Hardlopen | Reacties uitgeschakeld voor Maastrichts (vul in)

Tja, er is in de jaren al genoeg geroepen over Maastrichts Mooiste. Na 5 jaar doe ik weer eens mee, maar veel is er niet veranderd.

Het is een massa evenement, waar het voor de organisatie vooral gaat om zoveel mogelijk geld binnen te harken. Met tegenwoordig zo’n 3000 deelnemers in totaal is het vooral in de breedte een groot evenement. Omdat het enigszins warm zou worden had de organisatie de langste afstand (10 mijl) geschrapt. De echte reden zal waarschijnlijk ergens met vergunningen te maken hebben, zoals ze eerder ook geblunderd hebben.

Dat het op deze dag warm is valt niet te ontkennen, dat is ook te verwachten bij een evenement halverwege juni. Volgend jaar kan zomaar dezelfde situatie zijn, dan moeten ze maar een ander plekje op de kalender gaan zoeken. Ik kijk nog even naar de start van de mijl waar ik mijn nichtjes kan aanmoedigen. Bij de start tref ik een hoop bekenden waarbij ik veelal hoor dat er behoudend gelopen gaat worden. Iemand die regelmatig loopt kan zich prima aanpassen aan dit weer.

Ik sta redelijk vooraan, want ik weet hoe smal de eerste 3,5 (!) kilometers zijn. De lopers van de afgelaste 10 mijl lopen met de 10 kilometer mee wat het extra druk maakt. Dit eerste stuk past echt niet bij een wedstrijd van dit kaliber, loop dan over de Maasboulevard zelf, door de tunnel. Maarja, vergunning aanvragen, Gemeente Maastricht en sport, allemaal niet makkelijk waarschijnlijk.

Ik loop met Luuk samen rond de 4:30 per kilometer. Inhalen of ingehaald worden is lastig af en toe. Het voelt wel ontspannen, maar ik wil absoluut niet mijn kruit nu al verschieten. Vlak voor de klim naar Slavante komt dan eindelijk de eerste waterpost. Behoudend gaan we naar boven, maar het hakt er wel in.

Ik probeer de hartslag zo rond de 190 te houden, we lopen na de klim iets rustiger. Het parcours is iets anders dan ik vooraf heb gezien en met veel draaien en keren gaan we richting de finish. Luuk haakt na driekwart af ik probeer zelf me in te houden tot het laatste stuk. Op het Vrijthof kan het gas erop richting de Markt.

Ik zal volgend jaar nog maar eens bekijken of ik mee wil doen.

Muziek: Selah Sue – This World

WedstrijdMaastrichts Mooiste
Datum11-06-2023
Afstand10,00
Uitslag00:45:04
Km/u13,31
/Km4:30
Deelnemers2178
Plaats162
Categorie21