Triathlon Maastricht, thuiswedstrijd!

» Geplaatst door op 23 sep 2013 in Fietsen, Hardlopen, Triathlon, Zwemmen | Reacties uitgeschakeld voor Triathlon Maastricht, thuiswedstrijd!

Triathlon Maastricht. Foto Hans van Eijsden

Na de sprint-afstand in Stein konden Paul en ik het natuurlijk niet maken om de 1e triatlon van Maastricht over te slaan. Vanwege de uitdaging en het saaie sprint parcours kozen we voor OD! Olympic Distance heet dat, maar dat klinkt erger dan het is. Goed, er moet wel 1,5 Km gezwommen worden maar 40 Km fietsen en 10 Km lopen zijn typisch afstanden voor mij. Daarnaast gaat het parcours letterlijk langs de voordeur en haast door de achtertuin. Elk steentje en putje is dus wel bekend! Ik heb vooraf iets meer gezwommen dan voor Stein, maar echt goede trainingsarbeid was er niet bij. Ik wist echter wel dat ik het kan volhouden, ook al is het met een stuntelige schoolslag.

Daar staan we dan weer in de wetsuits bij de Pietersplas. Ik weet dat ik Paul snel uit het oog zal verliezen, hij is namelijk een stuk harder gaan zwemmen. De ‘wedstrijd in de wedstrijd’ zal voor mij een inhaalslag worden. Het startsein klinkt en al snel is duidelijk dat ik niet de enige ben die achteraan bungelt. Voordat mijn 1e ronde erop zit komen de koplopers me al in volle vaart op een ronde zetten. Het water is een stuk rustiger dan in Stein en het gaat me redelijk af. Ik probeer ontspannen te blijven, maar na een kilometer verlang ik toch echt naar mijn fiets. Ik wissel enkele blikken om me heen en de blik in sommige ogen zegt genoeg. We moedigen elkaar wat aan voor het laatste stukje.

Eindelijk, de kade! De kramp schiet er bijna in als ik omhoog loop maar zet gelukkig niet door. Ik kom als 128e van de 139 uit het water na 33:22. De wissel gaat alles behalve lekker, maar ik spring wel gelijk in de schoenen op weg naar het stadspark en op jacht naar Paul die bijna 5 minuten sneller had gezwommen. Ik begin meteen te eten en te drinken en de vaart zit er goed in als ik in het park aan de 1e van de 6 ronden begin. We moeten de Zonneberg over, een pittige klim die ik maar al te vaak heb genomen. Ik heb er geen moeite mee en weet precies hoe ik hem op moet rijden.

De hele bups staat bij de voordeur aan te moedigen en in de 2e ronde vraag ik waar Paul uithangt. 5 minuten!! klinkt het een ronde later. 7 minuten!! Shit, dat wordt nog krap met lopen… Ik krijg onderhand last van de rug (krijg je als je verkeerd zwemt) en probeer hem af en toe te rechten op de fiets. Zonneberg is nog altijd geen probleem. 4 minuten! 3 minuten! Kijk, dat klinkt als muziek in de oren.

Na 1:22:37 (59e fietstijd) kom ik alweer stuntelend de wisselzone in, ik vergis me in de streep. Ik lig nu 95e en Paul ligt 4 minuten voor, ware het niet dat mijn wissel erg soepel gaat en het verschil al snel nog maar 3 minuten is. Nu komt mijn sterke onderdeel, 4 keer een pittig looprondje door het centrum. Ik reken uit dat ik Paul ongeveer halverwege moet tegenkomen.

Over de vervelende kinderkopjes lopen we door de Helpoort, door de Grote Looijersstraat en langs het conservatorium. Nu mogen we de Kakeberg omhoog langs de Universiteit. Het is even op de tanden bijten, maar ik spreek mezelf moed in door te denken dat iedereen het pittig zal hebben. Daarna mogen we ‘afdalen’ door het park. Ik hoor dat het verschil met Paul nog maar een minuut is en na 2 ronden heb ik hem inderdaad te pakken. Nog 5 Km te gaan en ik voel me steeds beter.

Ik kijk weinig op het horloge maar zie achteraf dat ik als een Zwitsers uurwerk loop. De laatste ronde voel ik me erg goed en zit er een versnelling in. Ik peuzel talloze mensen op die geparkeerd staan. Jij hard zwemmen, ik hard lopen. Na 2:36:49 is daar dan eindelijk de finish! De 39:48 is goed voor de 16e looptijd en de 70e eindplaats. Paul komt nog geen 4 minuten later binnen als 78e. Allebei genoten van een top race!

Ook na de finish voel ik me goed, het ging precies zoals het moest gaan. De massage en het biertje konden we niet afslaan. Deze afstand bevalt me meer dan de sprint, hoewel ik wel nog wat moet sleutelen aan het zwemmen. Zeker voor herhaling vatbaar dus! Complimenten voor de organisatie die laat zien dat je prima een nieuw sportevenement in Maastricht kunt neerzetten. Als ze de volgende keer netjes afgesloten zakken van WP1 wél naar de finish brengen is het helemaal top.

Tussentijden:

Pos
StartNr
Name
Zwem
#zw
Fiets
#fiets
NaFiets
#NaF
Wis2
#W2
Loop1
Loop2
Loop3
Loop4
Loop
#loop
Tot
70
120
Frank Soeters
00:33:22
128
01:22:37
59
01:55:59
95
00:01:03
47
00:09:59
00:10:00
00:10:08
00:09:42
00:39:48
16
02:36:49

Muziek: BBThree – What’s Wrong With You